Miljödag seminarieförmiddag

Tisdag den 10 juni Kl.09.00-12.00 genomfördes ett seminarium som flyttades till betasalen Olof C

Programmet var

  • om kemikalier, miljöpåverkan och vår hälsa Tisdag den 10 juniOmegasalen på Mälardalens högskola i VästeråsVi utsätts dagligen för miljöföroreningar som kan påverka vår hälsa, på väg till jobbet, i hemmet, i mataffären och i tvättstugan. Forskning visar att det finns samband mellan miljöföroreningar och folksjukdomar som bland annat hjärt-kärlsjukdomar, benskörhet, fetma och diabetes. För att uppmärksamma detta anordnar Landstinget Västmanland tillsammans med Mälardalens högskola en hel förmiddag fylld med intressanta föreläsningar om ohälsa som orsakas av miljön. Vad utsätts vi för egentligen och hur påverkar kemikalier vårt dagliga liv? 09.00-09.10 Inledning 09.10-09.40 Miljöhälsorapport utifrån ett barnperspektiv
  • Fredrik Söderqvist, med.dr och epidemiolog, berättar om Socialstyrelsens miljöhälsorapport som berör barns miljörelaterade ohälsa utifrån de vanligaste sjukdomarna och besvären.
  • Barbara Conte, landstingsråd med ansvar för miljö- och hälsofrågor, inleder dagen.
  • Kl.09.00-12.00

09.40-10.00 Dricksvatten

Vi är bortskämda med bra dricksvatten i Sverige. Men är vattnet alltid bra? Överläkaren Håkan Löfstedt  från Arbets- och miljömedicin föreläser om dricksvatten. Idag har egna brunnsägare eget ansvar för sina brunnar men vad kan det finnas i dem? Stämmer det att den enskilda personen verkligen har ansvar enligt EU:s vattendirektiv?

10.00-10.20 Fika

10.20-10.50 Kemikaliesamhället och folkhälsan

Vesna Djokic´, universitetsadjunkt i Miljövetenskap på Mälardalens Högskola berättar om kemikalier och hur de påverkar vår folkhälsa. Varför använder vi kemikalier och var finns de? Varför är de farliga för miljö och människor och vad kan vi göra för att minska exponeringen av kemikalier?

10.50-11.20 Hur ska vi arbeta med kemikalier?

Caroline Söderlund från Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås stad berättar om hur de ska arbeta med kemikaliefrågan eftersom Västerås stad har som mål att bli Sveriges bästa miljökommun.

10.20-11.50 Riskkommunikation

Lars-Erik Warg, docent i psykologi från Arbets- och miljömedicin berättar om riskkommunikation, det vill säga kommunikation mellan experter och allmänhet, och menar att oron för att vara utsatt för en hälsorisk också kan orsaka ohälsa.

11.50-12.00 Paneldiskussion

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.