Jorden vi äter

snf sfr 001TORSDAG 22 Januari i Stadsbiblioteket

Ett intressant och välbesökt föredrag av författaren till förra årets årsbok. Ann-Helen fick oss/mig att förstå hur allt hänger ihop, vad som är viktigt. Världen producerar redan nu mer än dubbelt så mycket mat som världen behöver så vi borde inte behöva svälta ens med några miljarder fler människor på jorden. Största problemet är den ojämna fördelningen av resurserna. Jag antar att överkonsumtionen som ger ett flertal välfärdssjukdomar är det stora problemet, sen kommer mat som förstörs och längre ner på listan problemet med att vi äter för mycket kött.

Att producera mat ekologiskt och hållbart med stor produktivitet är en fråga om kunskap och engagemang. Det är de ekonomiska strukturerna som ställer till det, just nu Ryssland som av politiska skäl tackar nej till att ta del av världens (EU´s) överskott av tex mjölkprodukter, och Kina som inte har råd. Producenter i många länder slås ut eftersom bara de som producerar till lägst pris får sälja. Jag ser även en annan absurd ekonomisk mekanism: när det produceras för mycket sjunker priset varför det måste produceras ännu mer för att det ska gå ihop. En ond spiral med ännu mer pressade priser.

Ann-Helene ser att vi måste påverka politiskt snarare än som aktiva konsumenter. Mitt miljösamvete gör dock att jag gärna köper ekologiskt även till högre kilopris men mindre mängd, för min eget samvetes skull. /Lars-Olof

Diskussionen fortsätter den 10 februari i Kyrkbacksgården när Svante Axelson pratar.

Detta går att kommentera nedan eller på vår Facebooksida.

 

Arrangörer: Naturskyddsföreningen i Västerås, Studiefrämjandet och Ekologiska Lantbrukarna Västmanland

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.